Kategorie
Inne akcesoria Przybory kuchenne Sprzęt do gastronomi

Wirówka do sałat i jej zastosowanie

Wszystkie warzywa, w tym różnego rodzaju sałaty przed dodaniem do dnia należy opłukać, jednak podanie mokrej, z kroplami wody również nie wchodzi w grę, bo będzie wyglądać nieestetycznie, zmieni również smak, a jeśli myjemy  sałaty na początku dnia i następnie odkładamy, aby wykorzystać w czasie wydawania konkretnych dań, to może ona szybciej się psuć i zdecydowanie nie wyglądać ładnie na talerzu, co będzie odstraszające dla klientów. Czy można ten problem w odpowiedni sposób rozwiązać? Tak, pomoże nam wirówka do sałaty

Jak działa wirówka do sałat?

Jest  to urządzenie o określonej pojemności, wyposażone w wewnętrzny koszyk, najczęściej wyjmowany, aby w łatwy sposób można było go wyczyścić. Na wierzchu znajduje się specjalna korbka, którą mechanicznie przeprowadzamy wirowanie. W czasie tej czynności sałata i inne umieszczone w środku warzywa są skutecznie osuszane i świetnie sprawdzą się w każdej potrawie. Wirówka do sałaty pomaga więc w przygotowaniu idealnego dania w każdej kuchni.

Gdzie stosuje się wirówki do sałat?

Są one powszechnie wykorzystywane w restauracjach, barach czy hotelach, oczywiście sięgają po nie również firmy kateringowe. Te mniejsze modele świetnie sprawdzą się również w domu, jeśli doskwierał nam problem mokrej sałaty na talerzu to już nie musi, wystarczy znaleźć odpowiednią wirówkę. Z pewnością będziemy z niej bardzo zadowoleni. Jeśli wybierzemy urządzenie, które posiada opcję składania korbki, to łatwiej będzie je przechowywać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *