Kategorie
Porady Sprzęt do gastronomi

Warniki w gastronomii

Warniki gastronomiczne mogą mieć szerokie zastosowanie, choć patrząc z drugiej strony dość jednorodne. Służą bowiem do zagotowania i utrzymywania produktu w konkretnej temperaturze. Dużo zależy od tego czemu mają służyć. W wielu bufetach wykorzystuje się warniki do wody, które pozwalają zarówno na zagotowanie wody, jak i utrzymywanie jej w odpowiedniej temperaturze, dzięki czemu goście samodzielnie, w dowolnym momencie przygotowują sobie kawę lub herbatę. Jest to więc rodzaj urządzenia gastronomicznego, które cieszy się dużą popularnością w restauracjach, hotelach, barach czy firmach zajmujących się kateringiem. 

Jak działa warnik do wody?

Musimy jedynie wlać do niego wodę, włączyć i ustawić temperaturę w jakiej ma być przechowywana woda. Warnik do wody ją zagotuje a następnie będzie utrzymywał temperaturę na poziomie jaki wybierzemy (od 30 do 100 stopni Celsjusza). Umieszcza się w takim urządzeniu duże ilości wody. Można również zaparzać kawę, herbatę czy różne zioła, które następnie tylko nalewa się do kubków lub filiżanek. Warniki i zaparzacze świetnie sprawdzają się na większych imprezach, gdzie sprawiają, że dostęp do ciepłych napojów jest dla gości nieograniczony i wygodny.

Warniki do makaronu i innych dań

Nieco inaczej działa warnik do makaronu. W wielu z nich możliwe jest również przygotowywanie innych dań mącznych czy mięsnych. Takie urządzenie sprawdza się przede wszystkim w restauracjach i barach. Powinno mieć odpowiednio dopasowaną ilość koszy. Jeśli w naszym lokali serwuje się wiele dań z makaronem to sprawdzi się większa ilość komór, która sprawi, że każdy klient otrzyma idealnie ugotowany makron. Warnik zapewnia utrzymanie optymalnej temperatury w czasie gotowania i sprawia, że zdecydowanie łatwiej osiągnąć makaron al dente, który jest zdecydowanie zdrowszy, w tym również dla cukrzyków, gdyż wyróżnia go niższy indeks glikemiczny. Z całą pewnością jest to urządzenie, którego zakupu nie pożałuje żadna restauracja serwująca dania zawierające makaron, jak i bezpośrednio się na nim opierające.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *