Kategorie
Inne akcesoria Przybory kuchenne Sprzęt do gastronomi

Wałkowanie ciasta do różnych dań

Chyba dla każdego z nas jest oczywiste, że wałek do ciasta to obowiązkowe wyposażenie kuchni, w której się gotuje. Może to brzmi nieco śmiesznie, ale obecnie niektóre kuchnie są raczej ozdobą, a domownicy korzystają jedynie z lodówki i ekspresu do kawy, posiłki jedzą poza domem. Jednak i w restauracjach wałek powinien znajdować się na wyposażeniu. Nie zawsze jest on używany, gdyż korzysta się z nowocześniejszych i szybszych metod, jednak każde urządzenie może w pewnym momencie, szczególnie przy intensywnej eksploatacji zawieść. Wówczas sprawdzają się rozwiązani tradycyjne. 

Kiedy ciasto musi być rozwałkowane?

Wałkowanie kojarzy się przede wszystkim z robieniem pierogów i uszek oraz różnego rodzaju ciasteczek. Często jest również niezbędne przy robieniu domowego makaronu. Może się również przydać w innych daniach, jednak będzie to uzależnione od konkretnego przepisu. Stosujemy wałkowanie zawsze jeśli jakaś część potrawy ma być gładkim plackiem.

Wałek na wałkownica

Wałek jest rozwiązaniem tradycyjny, które zna każdy z nas. Z kolei wałkownica do ciasta to coś zdecydowanie nowocześniejszego, co istotnie przyspiesza wykonanie pracy. Sprawdza się to przede  wszystkim w restauracjach i innych punkach gastronomicznych, gdy konieczne jest przygotowanie znacznej ilości rozwałkowanego ciasta. Wówczas zarówno samo wałkowanie może być zdecydowanie lżejszą i mniej wyczerpującą pracą, jak i efekt pojawi się szybciej i będzie doskonały.

Czy warto zainwestować w wałkownicę?

Z pewnością porównując wałki z wałkownicami nie trudno dostrzec różnicę w cenie. Jednak wysokiej klasy urządzenia mogą dobrze służyć nawet przy intensywnym użytkowaniu nawet przez długi czas. Jeśli kupimy je u autoryzowanego sprzedawcy to nie będziemy również mieć trudności z gwarancją – wymianą lub naprawą i będziemy mogli również korzystać z napraw pogwarancyjnych. Wałkownica będzie niezastąpiona w wielu restauracjach, a na pewno sprawdzi się w pierogarni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *