Kategorie
Porady Przybory kuchenne Sprzęt do gastronomi

Dlaczego w lokalach gastronomicznych stosuje się wagi kuchenne?

Wagi kuchenne pojawiają się w większości restauracji, ale również w mniejszej gastronomii. Ich głównym zadaniem jest odmierzanie właściwych porcji, jak również ilości składników dla zachowania proporcji w czasie przygotowywania dania. Przykładowo w wielu restauracjach dania z rybą mają podaną w karcie cenę za 100 gram, jednak to ile dokładnie zapłacimy zależy od tego, jaki kawałek się trafi. Jest on więc ważony przed przygotowaniem. 

Wagi gastronomiczne i kuchenne

Waga w domowej kuchni może oczywiście być profesjonalna, jednak często decydujemy się na tańsze i zdecydowanie mniejsze rozwiązania. Waga gastronomiczna z kolei musi być całkowicie niezawodna, w przeciwnym razie nie będziemy w stanie podać klientowi odpowiedniej porcji lub zważyć np. ryby przed przygotowaniem. Każde danie, które zamawiamy w restauracji ma swoją odpowiednią gramaturę, której pracownicy muszą się trzymać. Najłatwiejszą choć może często nie najszybszą opcją jest skrupulatne ważenie wszystkich składników.

Dlaczego produkty w restauracji muszą być ważone?

Ma to bezpośredni związek z kwestiami ekonomicznymi. Cena dania podana klientowi w menu jest obliczona na podstawie ilości wykorzystanych składników, ich łącznej cenie, kosztach produkcji plus oczywiście marży restauratora. Jeśli pracownik przeważa porcje, to restauracja ponosi straty finansowe.  Dlatego w większości miejsc jest to restrykcyjnie przestrzegane.

Jaką wagę do restauracji wybrać?

Przede wszystkim istotna będzie jej dokładność, wysoka jakość wykonania i niezawodność. Waga elektroniczna kuchenna jest zdecydowanie najwygodniejsza opcją, gdyż już po jednym spojrzeniu jesteśmy pewni gramatury. Niektóre wyposażone są w specjalne misy, dzięki czemu kładzione na nią produkty są idealnie zwarzone w całości i nic się nie przemieszcza. Jest to rozwiązanie na które decydują się zarówno wysokiej klasy restauracje, małe bary, jak i kupujemy je do własnych domowych kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *